4 min read

Voor wie is een flexi-job? 

Sinds 1 december 2015 is het mogelijk voor mensen die 3 kwartalen geleden minstens ⅘ of voltijds in loondienst waren en voor gepensioneerden om wat extra bij te verdienen door middel van een flexi-job. Een flexi-job is onbelast, wat betekent dat het bruto- en nettoloon (ongeveer) gelijk zijn!

Natuurlijk zitten er wel een aantal eisen aan verbonden. Zo is een flexi-job alleen mogelijk in bepaalde sectoren, moet je als werknemer aan bepaalde voorwaarden voldoen en heb je, als je nog werkt of eerder met pensioen gaat, een maximum bedrag dat je onbelast kan verdienen als flexi-jobber.

Minstens 4/5

Een vereiste om als flexi-jobber aan de slag te kunnen, is dat je drie kwartalen geleden minstens 4/5de hebt gewerkt bij een andere werkgever. Aan deze voorwaarde moet je ieder kwartaal opnieuw voldoen en daardoor wordt dit dus ook ieder kwartaal opnieuw gecontroleerd. 

Er zit geen limiet op de hoeveelheid flexi-jobs die je mag doen of het aantal werkuren. Wel is het sinds 1 januari 2024 zo dat er maximaal 12.000 euro per jaar niet belast wordt, voor gepensioneerden geldt er een andere regeling. Boven de 12.000 euro word je dus wel belast. Voorlopig staat deze voorwaarde nog niet live, omdat de overheid nog geen teller heeft waarmee je dit kunt bijhouden.

Ben je zelfstandig?

Wanneer je zelfstandige bent in hoofdberoep kun je geen flexi-jobber worden, maar als je zelfstandige in bijberoep bent kun je vaak wel aan de slag. Wanneer dit het geval is, gelden dezelfde regels als voor werknemers in loondienst, namelijk: je dient drie kwartalen geleden minstens 4/5de van de tijd hebben gewerkt bij één of meerdere andere werkgevers. 

Ben je gepensioneerd? 

Voor een gepensioneerde zijn de regels wat makkelijker. Ben je al langer dan één kwartaal met pensioen? Dan kun je direct starten met een flexi-job! Als je pas in de nabije toekomst met pensioen gaat, maar al graag wil starten met een flexi-job, is het belangrijk dat je tot je pensioen 4/5de van de tijd blijft werken. 

Voor wettelijk gepensioneerde flexi-jobbers zit er geen limiet aan het onbelaste salaris (tenzij je een persoonlijk limiet hebt bij bv. het verkrijgen van een IGO). Dit betekent dat al het geld dat je verdient met een flexi-job als gepensioneerde niet belast wordt. 

Let op, ben je jonger dan 65 jaar of heb je minder dan 45 jaar gewerkt, maar ga je toch met pensioen? Dan zijn de voorwaarden net even anders: 

  1. Je kunt alleen starten met een flexi-job als je drie kwartalen (negen maanden) voor de pensioendatum minimaal 4/5de van de tijd aan het werk was. Anders moet je nog twee kwartalen (zes maanden) wachten.
  2. In alle andere gevallen moet je onder de vastgelegde inkomensgrenzen blijven. Zonder kinderen ten laste mag je als werknemer of ambtenaar maximaal 9.850 euro per jaar verdienen. Als zelfstandige of in een gemengde loopbaan (als werknemer én zelfstandige) gaat het dan om 7.880 euro. Heb je wel nog kinderen ten laste, dan stijgt dat grensbedrag tot respectievelijk 14.775 en 11.820 euro. En heb je een rustpensioen in een speciaal stelsel (zoals vliegend personeel of militairen), dan ligt het maximumbedrag nog een pak hoger.

De regel vervalt op 1 januari van het jaar waarin je 65 wordt: vanaf dan staat er geen maximum meer op het bedrag dat je onbelast met de flexi-job mag verdienen. 

Kom ik in aanmerking?

Weet je niet zeker of je in aanmerking komt voor een flexi-job? De RSZ of de Pensioendienst kan dit controleren voor jou door middel van het nakijken van je persoonlijke gegevens (rijksregisternummer). Ook kun je zelf eens een kijkje nemen op de website www.mycareer.be 

Wat verdien je als flexi-jobber?

Het salaris voor flexi-jobbers is gestegen in 2024. Zo krijg je geen specifiek flexi-loon meer, maar heb je recht op het sectorale minimumloon. De horecasector (PC 302) is hier de enige uitzondering op. Het minimum flexi-loon in de horecasector is sinds 1 januari 2024 12,05 euro per uur (€11,19 euro bruto uurloon + €0,86 euro flexi vakantiegeld). Houd er wel rekening mee dat het loon van een flexi-jobber dus inclusief vakantiegeld is en je je vakantiedagen dus niet op de dag zelf uitbetaald krijgt. 

Afhankelijk van de sector waarin je werkt, heb je voor arbeid op zon- en feestdagen recht op een extra premie. Ook de premies voor ploegwerk of dergelijke gelden zoals deze van een gewone RSZ-plichtige.

Wanneer je onder het plafond van 12.000 euro per jaar blijft, hoeft het loon van je flexi-job niet opgenomen te worden in je belastingbrief, hierdoor loop je dus geen risico om in een hogere belastingschijf terecht te komen. Wel kan dit het geval zijn wanneer je boven de 12.000 euro verdient met je flexi-job. 

Een flexi-jobber inschrijven via Payroller? Dat kan!

Benieuwd hoe jij een flexi kunt inschrijven via Payroller? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Hoe doe je dit? Indien je nog geen klant bij ons bent, boek je eerst een demo in met Gaëlle. Ben je al bekend met de tool, stuur ons dan gerust een berichtje op de chat voor meer informatie. Tot snel!


Bereken dan hier je uurtarief!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van alles van Payroller en de payroll wetgeving in België.