4 min read

Flexi-jobber aannemen in de zorgsector? 

Vanaf 2023 kan de zorgsector ook gebruikmaken van het flexi-job-statuut. Echter zitten hier wel een aantal beperkingen en voorwaarden aan verbonden.
In deze blog vertellen we jou er meer over.  

Welke zorgorganisaties kunnen werken met flexi-jobs?

Niet iedere zorginstantie kan werken met flexi-jobbers omdat er door de overheid vastgesteld is in welke specifieke sectoren ze kunnen werken. Bedrijven in de volgende takken mogen een flexi-jobber aannemen: 

1) Gezondheidsinrichtingen en – diensten die vallen onder PC 330:

  • 330.01.10 Privéziekenhuizen en psychiatrische verzorgingstehuizen
  • 330.01.20 Rusthuizen, rust- en verzorgingstehuizen, serviceflats, dagverzorgingscentra voor bejaarden, dagcentra voor bejaarden.
  • 330.01.30 Thuisverpleging
  • 330.01.40 Revalidatiecentra
  • 330.01.50 Residuair van het federaal akkoord
  • 330.02 Bicommunautaire gezondheidsinrichtingen en -diensten erkend door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie
  • 330.03 Inrichtingen voor tandprothesen
  • 330.04 Overige diensten en instellingen, exclusief de inrichtingen voor tandprothesen
2) Openbare instellingen en diensten van de publieke zorgsector met volgende NACE-codes:

  • 86101 Algemene ziekenhuizen, m.u.v. geriatrische en gespecialiseerde ziekenhuizen.
  • 86102 Geriatrische ziekenhuizen
  • 86103 Gespecialiseerde ziekenhuizen
  • 86104 Psychiatrische ziekenhuizen
  • 86109 Overige hospitalisatiediensten
  • 86210 Huisartspraktijken
  • 86901 Activiteiten van medische laboratoria
  • 86903 Ziekenvervoer
  • 86905 Ambulante revalidatieactiviteiten
  • 86906 Verpleegkundige activiteiten
  • 86909 Overige menselijke gezondheidszorg, n.e.g.
  • 87101 Rust- en verzorgingstehuizen (R.V.T.)
  • 87109 Overige verpleeginstellingen met huisvesting
  • 87301 Rusthuizen voor ouderen (R.O.B.)
  • 87302 Serviceflats voor ouderen

Mag een flexi-jobber zomaar elke functie uitvoeren?

Een flexi-jobber mag geen zorgverlenende functie uitvoeren, alles dat daarbuiten valt komt wel in aanmerking. Denk bijvoorbeeld aan poetshulp, logistieke functies, tuin- en klusjesmannen, ondersteunende administratieve functies, receptioniste enzovoort.

Wat kost een flexi-jobber in de zorgsector?

Flexi-jobbers hebben recht op minstens het sectorale baremaloon van de sector waarin jouw bedrijf opereert. De premies die gelden voor jouw vaste medewerker(s) gelden tevens voor de flexi-jobber, dus houdt er rekening mee dat dit ook boven op het loon dient uitbetaald te worden. 

Boven op het uurloon komt nog 7,67% vakantietoeslag. Daarnaast betaal je als werkgever een bijzondere werkgeversbijdrage van 28% aan de RSZ en de kosten van de payroll partner. Meer weten over hoeveel een flexi-jobber kost om aan te nemen? Lees het in onze blog.

Wanneer de flexi-jobber komt te werken in het paritair comité voor gezondheidsinrichtingen en -diensten (PC 330) of in de publieke zorgsector met hierboven vermelde NACE-codes, is dus een hoger flexi-uurloon dan bijvoorbeeld in de horeca van toepassing. 

Waarom zou je een gepensioneerde in de zorgsector aannemen?

Algemeen gezien is er in België een vergrijzingsprobleem. De zorgsector wordt steeds zwaarder belast, maar tegelijkertijd is er een personeelstekort. De zorgsector kan daarom alle extra hulp gebruiken die ze kunnen krijgen. Veel gepensioneerden voelen zich nog te fit om thuis te zitten en willen het liefst zo lang mogelijk bezig blijven. Vaak gaat het hen niet zozeer om het geld maar meer om het bezig zijn. Dit maakt gepensioneerden extra gemotiveerd waardoor dit dus betrouwbare werknemers zijn. 

Een flexi-job in de zorg is perfect voor gepensioneerden, aangezien zo’n functie om slechts een aantal dagen per week gaat. Bovendien zijn flexi-jobs fiscaal erg interessant, omdat gepensioneerden ongelimiteerd en onbelast mogen bijverdienen in de meeste gevallen. 

Let op, in België kun je wettelijk met pensioen wanneer je 65 jaar oud bent of een volledige loopbaan van 45 jaar achter de rug hebt. Is je flexi-jobber jonger en heeft hij of zij minder lang gewerkt, maar gaat hij/zij toch met pensioen? Dan zijn er twee andere voorwaarden:

  1. De gepensioneerde kan alleen starten met een flexi-job als hij of zij drie kwartalen voor de pensioendatum minimaal 4/5de van de tijd aan het werk was. Anders moet hij of zij nog twee kwartalen wachten.
  2. In alle andere gevallen moet je onder de vastgelegde inkomensgrenzen blijven. Zonder kinderen ten laste mag je als werknemer of ambtenaar maximaal 9.850 euro per jaar verdienen. Als zelfstandige of in een gemengde loopbaan (als werknemer én zelfstandige) gaat het dan om 7.880 euro. Heb je wel nog kinderen ten laste, dan stijgt dat grensbedrag tot respectievelijk 14.775 en 11.820 euro. En heb je een rustpensioen in een speciaal stelsel (zoals vliegend personeel of militairen), dan ligt het maximumbedrag nog een pak hoger.

De regel vervalt op 1 januari van het jaar waarin de gepensioneerde 65 wordt: vanaf dan staat er geen maximum meer op het bedrag dat je werknemer onbelast met de flexi-job mag verdienen. 

Stappen om voor het eerst gebruik te maken van flexi-jobs

Wanneer je nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van een flexi-job binnen jouw organisatie is het belangrijk om eerst over een aantal dingen na te denken. Zo zijn er regels omtrent het loon en de extralegale voordelen. Verder zijn er specifieke regels omtrent het werken met flexi-dagcontracten. Bij Payroller helpen we je met alle verdere vragen!

Payroller kan je helpen om alles van A tot en met Z te regelen met betrekking tot jouw flexi-jobber. Je kunt het gehele administratieve proces gemakkelijk beheren vanuit onze online omgeving en omdat alle loonverwerking automatisch verloopt, zijn er geen administratieve fouten! Je krijgt zelfs onmiddellijk feedback over de goedkeuring van de Dimona-aangifte en het flexi-statuut!

We werken met een uurtarief, gebaseerd op het loon van de medewerker. Ontdek ons uurtarief voor jouw onderneming door middel van de gratis tariefcalculator.


Bereken dan hier je uurtarief!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van alles van Payroller en de payroll wetgeving in België.