3 min read

Flexi-jobber als administratief medewerker? 

Ben je op zoek naar een parttime administratief medewerker? Dan is het aannemen van een flexi-jobber misschien een goed idee. 

Waarom een flexi-jobber aannemen voor administratief werk?

Flexi-jobbers zijn vaak medewerkers met meer werkervaring. Zo moeten zij minstens 4/5e tewerkgesteld zijn voor één of meerdere werkgevers. Hierdoor is de kans groot dat een flexi-jobber meer ervaring heeft in het werkgebied waar jij naar op zoek bent. Typische competenties en taken voor een administratief medewerker zijn bijvoorbeeld:

  • Nauwkeurig te werk gaan
  • Goed kunnen omgaan met deadlines
  • Klantgericht
  • Behulpzaam
  • Beheert de Vlaamse taal goed
  • Behendig met het Microsoft 365 pakket
  • Administratieve dossiers samenstellen en/of bijhouden
  • Documenten coderen, klasseren en archiveren
  • Kopieerwerk verrichten
  • Beantwoorden van telefoons en e-mails
  • Inplannen van afspraken en agendabeheer
  • Archiveren van administratieve documenten en gegevens
  • Collega’s ondersteunen met het vinden en toegang krijgen tot documenten

Kosten administratieve flexi-jobber

Flexi-jobbers hebben recht op minstens de sectorale baremaloon van de sector waarin uw bedrijf opereert (tenzij in PC302). Een flexi-jobber heeft in principe recht op dezelfde loonvoorwaarden als een gewone werknemer. Zo kan een flexi-jobber bijvoorbeeld ook recht hebben op ecocheques, maaltijdcheques en andere premies. 

Bovenop het bruto uurloon komt nog 7,67% vakantietoeslag. Daarnaast betaal jij als werkgever een bijzondere werkgeversbijdrage van 28% aan de RSZ. Meer weten over hoeveel een flexi-jobber kost om aan te nemen? Lees het in ons blog ‘Wat kost een flexi-jobber?’.

Een gepensioneerde inschakelen als flexi-jobber?

Veel gepensioneerden voelen zich nog te fit om thuis te zitten en willen het liefst zo lang mogelijk bezig blijven. Vaak gaat het hen niet zozeer om het geld maar meer om het bezig zijn. Daarnaast hebben gepensioneerden jaren aan ervaring en kennis, waardoor ze een grote aanwinst of meerwaarde voor een bedrijf kunnen zijn. 

Flexi-jobs zijn perfect voor gepensioneerden, aangezien zo’n functie vaak over 1 à 2 dagen per week gaat. Bovendien zijn flexi-jobs fiscaal heel interessant, omdat gepensioneerden ongelimiteerd bij mogen verdienen (Let op: bij een IGO zijn er andere voorwaarden), zonder dat zij hier belastingen op moeten betalen.  

Let op, in België kun je wettelijk met pensioen wanneer je 65 jaar oud bent of een volledige loopbaan van 45 jaar achter de rug hebt. Is je flexi-jobber jonger en heeft hij of zij minder lang gewerkt, maar gaan ze toch met pensioen? Dan zijn er twee andere voorwaarden:

  1. De gepensioneerde kan alleen starten met een flexi-job als hij of zij drie kwartalen voor de pensioendatum minimaal 4/5de van de tijd aan het werk was. Anders moet hij of zij nog twee kwartalen wachten.
  2. Vervroegd gepensioneerden kunnen, onbelast, maximaal 7.190 euro (bedrag in maart 2024) verdienen per jaar met een flexi-job. Alles wat ze daarboven verdienen wordt evenredig van hun pensioenuitkering afgehaald. 

De regel vervalt op 1 januari van het jaar waarin de gepensioneerde 65 wordt: vanaf dan staat er geen maximum meer op het bedrag dat je werknemer onbelast met de flexi-job mag verdienen. 

Het plafond zal overigens pas in werking treden wanneer de overheid een online platform heeft opgezet waar je je inkomsten uit je flexi-job constant zal kunnen monitoren. Wanneer dit platform er zal komen is nog niet duidelijk. 

Stappen om voor de eerste keer gebruik te maken van flexi-jobs 

Wanneer je nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van een flexi-job binnen jouw organisatie is het belangrijk om eerst over een aantal dingen na te denken. Zo zijn er regels omtrent het loon en de extralegale voordelen. Verder zijn er specifieke regels omtrent het werken met flexi-dagcontracten. Bij Payroller helpen we je met alle verdere vragen!

Payroller kan je helpen om alles van A tot en met Z te regelen met betrekking tot jouw flexi-jobber. Je kunt het gehele administratieve proces gemakkelijk beheren vanuit onze online omgeving en omdat alle loonverwerking automatisch verloopt, zijn er geen administratieve fouten! Je krijgt zelfs onmiddellijk feedback over de goedkeuring van de Dimona-aangifte en het flexi-statuut!

We werken met een uurtarief, gebaseerd op het loon van de medewerker. Ontdek ons uurtarief voor jouw onderneming door middel van onze tariefcalculator.


Bereken dan hier je uurtarief!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van alles van Payroller en de payroll wetgeving in België.