2 min read

Nieuw: flexi-jobs nu ook uitgebreid naar bandencentrales (PC 112)

Goed nieuws voor de uitbaters van bandencentrales en andere autobedrijven uit Paritair Comité 112: sinds begin dit jaar is het ook daar toegestaan om flexi-jobbers te werk te stellen. In deze blog overlopen we wat daar zoal bij komt kijken.

Flexi-jobbers zijn voor werkgevers uitermate handig om pieken in de werkbelasting op te vangen. Ze kunnen tegen aantrekkelijke voorwaarden op een flexibele manier aan het werk worden gezet en zo het vaste team gevoelig ontlasten. Dat dit nu ook in bandencentrales kan, opent nieuwe perspectieven. Met name van april tot juni en van september tot januari (dus bij de halfjaarlijkse wissel tussen zomer- en winterbanden) is het in die sector vaak extra druk. Als een flexi-jobber dan een aantal taken van de bandenmonteurs kan overnemen - zoals het opkrikken van de wagens en het aanleveren van banden uit het magazijn - komt dat de efficiëntie op de werkplek ongetwijfeld sterk ten goede.

 

Win-win voor werkgever en werknemer

Het grote voordeel voor flexi-jobbers is dat ze voor hun bijverdienste tot 12.000 euro per jaar geen belastingen, sociale bijdragen of bedrijfsvoorheffing moeten betalen. Hun brutoloon is dus gelijk aan het nettoloon en moet niet aan de fiscus worden aangegeven. En toch bouwen ze sociale rechten op. Opgelet: niet iedereen kan zomaar als flexi-jobber aan de slag. Loontrekkenden moeten in het derde kwartaal dat aan de start van de flexi-job voorafgaat minstens 4/5 bij een andere werkgever hebben gewerkt. Ook voor gepensioneerden jonger dan 65 zijn er beperkingen. 


Als werkgever betaal je bovenop het loon van de flexi-jobber een verlaagde bijzondere werkgeversbijdrage van 28%. Net als het flexiloon, de flexivergoedingen en het flexivakantiegeld gaat het evenwel om een aftrekbare beroepskost. Het basisloon is minimaal gelijk aan het barema-uurloon dat voor de functie geldt en dat vastgelegd werd in een cao. 

 

Ontzorg jezelf en kies voor Payroller

Ben je klaar om je eerste flexi-jobber aan te nemen en heb je ook al een geschikte kandidaat? Via Payroller kan je het administratieve proces, van inschrijving tot contractering en verloning, heel gemakkelijk zelf online beheren. Dankzij onze gebruiksvriendelijke tool verloopt de hele afhandeling grotendeels automatisch en dus zonder administratieve fouten. Je flexi-medewerker ontvangt de contracten digitaal en kan ze meteen ondertekenen. De Dimona-aangifte gebeurt in real-time en geeft onmiddellijk feedback over het huidige statuut van je flexi. Tot slot staat Payroller ook 7 dagen op 7 garant voor een persoonlijke begeleiding en opvolging van je vragen. 

Zoek je een gemakkelijke manier om de contracten van je flexibele medewerkers zelf op te stellen en te beheren? Via Payroller komt er helemaal geen papierwerk bij kijken en ben je wettelijk volledig in orde.


Bereken dan hier je uurtarief!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van alles van Payroller en de payroll wetgeving in België.