2 min read

Bescherming en Regels voor Minderjarigen in de Horeca

Voor de bescherming van minderjarigen zijn er volgens de wet verschillende regels opgelegd waar je je als bedrijf aan dient te houden.
Wij overlopen ze hieronder specifiek voor de horeca sector.

Wat wordt er verstaan onder jeugdige werknemers?

Een speciale groep van jongeren die extra bescherming geniet, zijn de "jeugdige werknemers". Dit zijn minderjarige werknemers (jonger dan 18 jaar) die 15 jaar of ouder zijn en minstens de eerste twee studiejaren van het middelbaar hebben afgemaakt.

De voltijdse leerplicht geldt tot de leeftijd van 15 jaar en omvat maximaal 7 jaar lager onderwijs en minstens de eerste 2 jaar van het secundair onderwijs met een volledig leerplan (het behalen van diploma is niet vereist). De voltijdse leerplicht eindigt vanaf 15 jaar. De deeltijdse leerplicht eindigt wanneer een jongere 18 jaar oud wordt.

Hoeveel mogen minderjarige medewerkers werken?

  • De werktijd van jonge werknemers mag niet langer zijn dan 8 uur per dag en 40 uur per week. Dit betekent effectief 38 uur per week of gemiddeld over een bepaalde referentieperiode, maar nooit meer dan 40 uur per week, ongeacht het schema dat geldt in de onderneming. Wel gelden er hier af en toe uitzonderingen op. 
  • Vanaf 15 jaar mag een jongere aan de slag in een horecazaak indien hij of zij in het 3de middelbaar zit. Let op: voor minderjarigen voorziet de arbeidswetgeving extra beschermingsmaatregelen. 
  • Minderjarigen vanaf 16 tot 18 jaar mogen verder slechts tot 23 uur werken en enkel als zij nog thuis geraken na de shift. Oftewel, er moet nog vervoer voorzien zijn voor hen (bijv. een bus) of jij als werkgever moet zelf instaan voor hun terugreis (bijv. door een taxi te betalen). 
  • Overuren mogen alleen bij onvoorziene omstandigheden of wanneer de normale werking van je zaak in het gedrang zou kunnen komen. Een minderjarige werknemer moet per week altijd 2 rustdagen na elkaar krijgen. 
  • Ook ben je verplicht om hem of haar na 4,5 uur werken 30 minuten pauze te geven. Werkt de minderjarige jobstudent 6 uur of langer, dan is dat 60 minuten. Dit kan opgenomen worden in 1 of 2 keer. 
  • Minderjarigen mogen slechts één zondag op twee werken, twee zondagen wel en vervolgens twee zondagen niet werken is verboden. Een meerderjarige student mag werken op zon- en feestdagen in de horecasector. 
  • Een meerderjarige student mag werken tussen 20 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens. Er bestaat namelijk een wettelijke uitzondering op het principiële verbod op nachtarbeid. Gaat het om een minderjarige student, dan is nachtwerk moeilijker. 

Hier kun je nogmaals nalezen welke jobs voor jobstudenten verboden zijn. Ook leeftijd en veiligheid tellen mee om te beslissen of een jobstudent al dan niet een functie mag uitoefenen, dus informeer jezelf goed voordat je een student inschakelt!

Een jobstudent via Payroller inschrijven?
Geen probleem!

Wil jij jouw eerste jobstudent inschrijven en ben je op zoek naar de juiste tool om dit te doen?
Aarzel dan niet om een demo in te boeken met Gaëlle. Zij helpt jou verder met al jouw vragen. Tot snel?


Bereken dan hier je uurtarief!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van alles van Payroller en de payroll wetgeving in België.