De proefperiode afgeschaft, wat mag er wel nog?
In 2014 werd de proefperiode afgeschaft voor een contract van onbepaalde duur. Het is één van de beslissingen om arbeiders en bedienden op gelijke voet te behandelen. Wanneer er nood is aan meer werkkrachten, kan je een werknemer tewerkstellen via uitzendcontracten. Nadien kan je deze kandidaat een vast contract aan bieden. Zo ben je zeker dat de kandidaat/kandidate capabel is en past binnen jouw bedrijf.
We bespreken hieronder de mogelijkheden.
Dé oplossing: een interimcontract!
Via dag-en weekcontracten kan je weten of je nieuwe kandidaat binnen je organisatie past en de job op het gewenste niveau kan uitvoeren.
Een contract van onbepaalde duur is een engagement op lange termijn, maar soms is het beter om elkaar eerst beter te leren kennen. Daarom kan je van start gaan met een interimcontract. De bedrijfscultuur wordt alsmaar belangrijker op de werkvloer en je kan je personeel pas echt leren kennen eens ze aan de slag zijn. Zo kunnen werkgever en werknemer na de proefperiode beslissen of ze met elkaar in zee gaan. Met een interimcontract ben je zeker dat je de juiste kandidaat aan boord hebt!
Wat is het verschil tussen een proefcontract via interim en een test?
Een proefperiode is verschillend van een test. Voor een test wordt de nieuwe werknemer niet vergoedt, deze test mag niet langer duren dan een halve dag en mag geen winst opleveren voor het bedrijf. Er wordt geen arbeidsovereenkomst ondertekend en de geïnvesteerde tijd en verplaatsingskosten worden niet terugbetaald en de kandidaat wordt niet verzekerd tegen arbeidsongevallen.
Kan ik het proefcontract via interim gemakkelijk stopzetten?
Zeker, je kan het proefcontract stopzetten wanneer je niet tevreden bent. Wanneer het contract opgezegd wordt, moet de kandidaat onder proefcontract nog werken tot de vastgelegde einddatum van het contract. Omdat er met dag- en weekcontracten gewerkt wordt, kan dit maximum één week zijn.
Wat moet ik weten over de proefperiode via interim?
- De eerste drie dagen van de arbeidsovereenkomst van uitzendarbeid wordt automatisch als proefperiode gebruikt tenzij anders afgesproken, zie tabel.
- De proefperiode mag niet langer dan de helft van de arbeidsduur zijn en heeft als doel de vakbekwaamheid te beoordelen.
- Er kan maar één proefperiode worden toegepast. Opeenvolgende proefperiodes voor hetzelfde werk zijn niet toegestaan. Bij een nieuwe jobinvulling kan een nieuwe proefperiode gestart worden.
- De opgebouwde anciënniteit en het recht op vakantiedagen vervallen op een dag zonder contract.
Wat zijn de voorwaarden voor een proefperiode via interim?
Periode arbeidsovereenkomst
|
Voorwaarden
|
Minstens 1 week | Als er in de rubriek "proefperiode" van de overeenkomst niks wordt vermeld of verwezen wordt naar de "wettelijke termijnen": automatische proefperiode via interim van 3 dagen. |
Minder dan 1 week | Er mag geen automatische proefperiode van 3 dagen zijn. In de arbeidsovereenkomst moet uitdrukkelijk en schriftelijk een proefperiode worden voorzien waarvan de looptijd niet langer mag zijn dan de helft van de looptijd van de arbeidsovereenkomst. Voorbeeld: als de overeenkomst 4 dagen duurt, dan mag de proefperiode via interim maximaal 2 dagen duren. |
Meer dan 1 week | Als er in de rubriek "proefperiode" van de overeenkomst niks wordt vermeld of verwezen wordt naar de "wettelijke termijnen": automatische proefperiode via interim van 3 dagen. In dit geval is een proefperiode via interim van meer dan 3 dagen mogelijk, maar die mag niet langer duren dan de helft van de looptijd van de arbeidsovereenkomst. |
Wie kan deze proefcontracten via interim aanmaken?
Deze contracten kan je zelf online aanmaken in enkele minuten. Je kan snel functies en werkroosters aanmaken via jouw desktop of smartphone, alles is 100% digitaal. Dankzij de automatische en rechtstreekse Dimona kan je een proefcontract via interim aanmaken tot 10 minuten voor de shift. De ondertekening gebeurt digitaal, ons systeem verzekert vlotte communicatie dus je verspilt geen tijd met heen-en-weer verkeer. De werknemers krijgen een uitnodiging om hun werknemersplatform te bekijken waar ze hun eigen contracten en prestaties kunnen zien, ook deze administratie valt weg. Een contract kan geannuleerd worden als de werknemer onverwacht niet kan werken.
Hoe kan je starten?
Stap 1:
Registreer jouw bedrijf en nodig de kandidaat/kandidate uit om hun account aan te maken op ons gebruiksvriendelijk platform. Wij zoeken geen kandidaten, maar plaatsen kandidaten onder contract die je zelf gevonden hebt.
Stap 2:
Wij betalen je personeel uit en zorgen dat arbeiders, bedienden, jobstudenten en flexi-jobbers krijgen waar ze recht op hebben.
Stap 3:
Concentreer je op wat er echt toe doet, wij doen de rest.
Waarom via Payroller proefcontracten aanmaken?
- 100% online, geen zorgen meer over papierwerk!
- Voor studenten, flexi-jobbers, extra's en gewone statuten
- Rechtstreekse Dimona-aangifte
- Digitale verzending en ondertekening van contracten
- Wekelijkse verloning en uitbetaling