Het flexi-job systeem biedt een voordelige mogelijkheid voor gepensioneerden en bepaalde werknemers om extra geld te verdienen, terwijl werkgevers op een flexibele en voordelige manier extra personeel kunnen inzetten tijdens drukke periodes.
Benieuwd naar meer? Lees ons blogbericht hierover.
Als flexi-jobwerknemer ontvang je het afgesproken uurloon zoals vastgelegd in de overeenkomst, inclusief het flexivakantiegeld. Hierop hoef je geen bedrijfsvoorheffing, persoonlijke socialezekerheidsbijdragen of inkomstenbelastingen te betalen. Je loopt geen risico om in een hogere belastingschijf terecht te komen omdat het flexiloon niet hoeft te worden aangegeven in de belastingaangifte. Sinds januari 2024 is het zo dat het minimum flexi-loon gelijkgesteld is met het sectorale baremaloon, op uitzondering van de horeca sector (PC302). De werkgever is verplicht het minimumloon uit te betalen van de desbetreffende functie, maar de werknemer kan natuurlijk onderhandelen over een hoger loon. In elk geval mag het loon nooit hoger zijn dat 150% van het barema loon van de functie. Verder worden sectorale premies, zoals bijvoorbeeld "premies voor werk op zon- en feestdagen of tussen 12 uur ’s nachts en 5 uur ’s morgens" bovenop het brutoloon mee uitbetaald.
Tot een bedrag van 12.000 euro per jaar hoeven werknemers geen belasting of sociale bijdragen te betalen over het flexiloon. Bij het vaststellen van de loongrens worden zaken meegerekend die als daadwerkelijk loon worden gezien. Naast het loon voor de gewerkte uren omvat dit voornamelijk eventuele toeslagen voor nachtwerk en werk op zon- en feestdagen, het flexivakantiegeld dat in het loon is opgenomen, en een eventuele eindejaarspremie. Kosten voor vervoer, kledingvergoeding, materiaalvergoeding, maaltijdcheques en de cao90-bonus worden niet meegerekend.
Voor gepensioneerden ligt dit bedrag sinds 2025 anders. Het gaat over een grensbedrag van 7.876 euro (onder voorbehoud van publicatie) wanneer de gepensioneerde :
Er moet dus geen rekening gehouden worden met voormeld grensbedrag wanneer:
Bron: https://www.prato.be/inkomensgrenzen-gepensioneerden-2025/