Vanaf 2023 kan de zorgsector ook gebruikmaken van het flexi-job-statuut. Echter zitten hier wel een aantal beperkingen en voorwaarden aan verbonden.
In deze blog vertellen we jou er meer over.
Niet iedere zorginstantie kan werken met flexi-jobbers omdat er door de overheid vastgesteld is in welke specifieke sectoren ze kunnen werken. Bedrijven in de volgende takken mogen een flexi-jobber aannemen:
1) Gezondheidsinrichtingen en – diensten die vallen onder PC 330:
Een flexi-jobber mag geen zorgverlenende functie uitvoeren, alles dat daarbuiten valt komt wel in aanmerking. Denk bijvoorbeeld aan poetshulp, logistieke functies, tuin- en klusjesmannen, ondersteunende administratieve functies, receptioniste enzovoort.
Flexi-jobbers hebben recht op minstens het sectorale baremaloon van de sector waarin jouw bedrijf opereert. De premies die gelden voor jouw vaste medewerker(s) gelden tevens voor de flexi-jobber, dus houdt er rekening mee dat dit ook boven op het loon dient uitbetaald te worden.
Boven op het uurloon komt nog 7,67% vakantietoeslag. Daarnaast betaal je als werkgever een bijzondere werkgeversbijdrage van 28% aan de RSZ en de kosten van de payroll partner. Meer weten over hoeveel een flexi-jobber kost om aan te nemen? Lees het in onze blog.
Wanneer de flexi-jobber komt te werken in het paritair comité voor gezondheidsinrichtingen en -diensten (PC 330) of in de publieke zorgsector met hierboven vermelde NACE-codes, is dus een hoger flexi-uurloon dan bijvoorbeeld in de horeca van toepassing.
Algemeen gezien is er in België een vergrijzingsprobleem. De zorgsector wordt steeds zwaarder belast, maar tegelijkertijd is er een personeelstekort. De zorgsector kan daarom alle extra hulp gebruiken die ze kunnen krijgen. Veel gepensioneerden voelen zich nog te fit om thuis te zitten en willen het liefst zo lang mogelijk bezig blijven. Vaak gaat het hen niet zozeer om het geld maar meer om het bezig zijn. Dit maakt gepensioneerden extra gemotiveerd waardoor dit dus betrouwbare werknemers zijn.
Een flexi-job in de zorg is perfect voor gepensioneerden, aangezien zo’n functie om slechts een aantal dagen per week gaat. Bovendien zijn flexi-jobs fiscaal erg interessant, omdat gepensioneerden ongelimiteerd en onbelast mogen bijverdienen in de meeste gevallen.
Let op, in België kun je wettelijk met pensioen wanneer je 65 jaar oud bent of een volledige loopbaan van 45 jaar achter de rug hebt. Is je flexi-jobber jonger en heeft hij of zij minder lang gewerkt, maar gaat hij/zij toch met pensioen? Dan zijn er twee andere voorwaarden:
De regel vervalt op 1 januari van het jaar waarin de gepensioneerde 65 wordt: vanaf dan staat er geen maximum meer op het bedrag dat je werknemer onbelast met de flexi-job mag verdienen.
Wanneer je nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van een flexi-job binnen jouw organisatie is het belangrijk om eerst over een aantal dingen na te denken. Zo zijn er regels omtrent het loon en de extralegale voordelen. Verder zijn er specifieke regels omtrent het werken met flexi-dagcontracten. Bij Payroller helpen we je met alle verdere vragen!
Payroller kan je helpen om alles van A tot en met Z te regelen met betrekking tot jouw flexi-jobber. Je kunt het gehele administratieve proces gemakkelijk beheren vanuit onze online omgeving en omdat alle loonverwerking automatisch verloopt, zijn er geen administratieve fouten! Je krijgt zelfs onmiddellijk feedback over de goedkeuring van de Dimona-aangifte en het flexi-statuut!
We werken met een uurtarief, gebaseerd op het loon van de medewerker. Ontdek ons uurtarief voor jouw onderneming door middel van de gratis tariefcalculator.