Gepensioneerden of mensen die 3 kwartalen geleden minstens ⅘ in loondienst waren kunnen onbelast bijverdienen onder het flexi statuut in meer dan 15 sectoren in België. Werknemers onder het flexi-statuut betalen geen sociale bijdragen of belastingen en het brutoloon staat ongeveer gelijk aan het nettoloon. De federale overheid heeft besloten om vanaf 1 januari 2024 het flexi-statuut uit te breiden. Wij vertellen wat dit betekent voor jou en wat een flexi-jobber nu eigenlijk kost.
De kosten voor de werkgever zijn sinds januari 2024 gestegen. De patronale lasten om een flexi medewerker in dienst te nemen stijgen met 3,5%, dit door een verhoging van de werkgeversbijdrage van 25% naar 28%. Samen met de stijging van het minimumloon is het verschil qua kost met vorig jaar zeker voelbaar, maar toch blijft een flexi-jobber een fiscaal voordelige manier om extra mankracht aan te nemen. Zo zijn de arbeidskosten lager dan voor iemand in loondienst en zijn de werknemers vaak betrouwbaar en gemotiveerd.
Werknemers met een flexi-job bouwen sociale rechten op zoals werkloosheidsuitkering, pensioen, vakantiedagen, enzovoort. Het salaris van een flexi-jobber had voorheen een speciaal flexi-loon, maar dit is veranderd sinds 2024. Nu geldt het minimum barema van de sector waarin je als bedrijf actief bent.
In de horecasector (P 302) is hier een uitzondering op, daar blijft het minimum flexi-loon op 11,19 euro per uur (Maart 2024). Inclusief vakantiegeld wordt het loon 12,05 euro per uur.
Als werkgever heb je de mogelijkheid om een hoger flexi-loon aan te bieden dan het minimumloon. Echter mag het flexi-loon nooit hoger zijn dan 150% van het minimumloon.
Het vakantiegeld betaal je als werkgever direct uit bij het loon en bedraagt 7,67% van het uurtarief.
Als werkgever betaal je enkel een bijzondere werkgeversbijdrage aan de RSZ. Voorheen was dit 25%, vanaf 1 januari 2024 is dit gestegen naar 28%. De bijdrage wordt berekend over het volledige loon, inclusief vakantiegeld. Ook moet je rekening houden met sectorale toeslagen wanneer jouw flexi-jobber op zondagen, feestdagen of in de nacht werkt.
Deze toeslagen worden ook, vanaf 2024, met 28% belast. Het flexi-loon, de vergoedingen, het vakantiegeld en de bijzondere werkgeversbijdragen zijn allemaal kosten die je in acht moet nemen.
Wanneer jouw bedrijf een eindejaarspremie uitkeert aan zijn werknemers, zou het goed kunnen zijn dat je dit ook aan jouw flexi-jobbers moet uitbetalen, echter verschilt dit per sector. Het is dus goed om dit zelf na te kijken.
Een flexi-jobber bouwt als werknemer ook vakantiedagen op. Het enige verschil is dat ze op de vrije dag(en) niet worden uitbetaald, omdat het vakantiegeld direct met het loon wordt uitbetaald.
Twijfel je of iemand zal voldoen aan de eisen van een flexi-job? Bij de aanmaak van een contract wordt dit automatisch gecontroleerd door Payroller door een rechtstreekse verbinding met de RSZ voor de Dimona-aangifte. Wanneer je na de aangifte een melding ‘Dimona aanvaard’ ontvangt, weet je dat de kandidaat voldoet aan de eisen!
Door de GDPR wetgeving kunnen wij van Payroller niet zelf controleren of een medewerker als flexi mag werken of niet. Een andere mogelijkheid is dus dat de werknemer zelf op voorhand contact opneemt met het RSZ. Zij kunnen op basis van de persoonlijke gegevens gemakkelijk controleren of iemand aan de voorwaarden voldoet. Tip: de werknemer kan een kijkje nemen op de website www.mycareer.be waarop vermeld staat of hij al dan niet in aanmerking komt.
Heb je de geschikte flexi-jobber gevonden? Via Payroller kun je het administratieve proces - van inschrijving tot contractering en verloning - heel gemakkelijk zelf online beheren. Alle minimumlonen worden automatisch weergegeven en indexaties worden geautomatiseerd toegepast. Dankzij onze gebruiksvriendelijke tool verloopt de hele afhandeling grotendeels vanzelf waardoor er geen administratieve fouten kunnen gebeuren!
Ben jij benieuwd wat het je zal kosten om een flexi-jobber via Payroller aan te nemen? Bereken het met behulp van onze prijscalculator!