4 min read

Dagcontracten: wat zegt de wetgeving?

Medewerkers flexibel tewerkstellen met dagcontracten houdt tal van voordelen in. Maar wat zegt de wetgeving erover? En hoe kan Payroller en deze handige online tool jouw business daarin ondersteunen?

Hoe lang mag je volgens de wetgeving als werkgever mensen laten werken met dagcontracten?

Dagcontracten zijn handig wanneer je medewerkers flexibel wil inzetten  of wanneer je iemand die goed binnen de firma past op proef wil laten meedraaien. Maar zo’n contract is gebonden aan een wetgeving. Een dagcontract mag in principe de looptijd van 24 uur niet overschrijden. Volgens de wetgeving zijn dagcontracten die elkaar direct opvolgen of die hooguit gescheiden worden door een inactiviteitsdag (weekend) of een feestdag, opeenvolgende dagcontracten. Opeenvolgende dagcontracten om piekmomenten op te vangen, worden verondersteld een uitzondering te zijn. Dit om te voorkomen dat bedrijven misbruik maken van het concept. Weliswaar is het gebruik van (opeenvolgende) dagcontracten niet verboden. In principe kan je bijvoorbeeld een volledige werkweek overbruggen met een tweedaags contract, een dagcontract en een tweedaags contract. Dit systematisch toepassen is ten zeerste afgeraden.

 

Wanneer spreekt men volgens de wetgeving van opeenvolgende dagcontracten?

Een uitzendkracht die bijvoorbeeld elke week op woensdag, donderdag en vrijdag voor een bedrijf werkt, wordt doorgaans tewerkgesteld met opeenvolgende dagcontracten. Gezien er in het bedrijf elke weekdag gewerkt wordt, spreekt men hier niet over een deeltijdse tewerkstelling. In dit geval wordt er aangeraden om te werken met een meerdagencontract. Zo vermijd je het gebruik van 3 opeenvolgende dagcontracten.

Opeenvolgende dagcontracten kunnen ook expliciet door flexibele werknemers worden gevraagd, omdat ze bijvoorbeeld geen vaste indiensttreding wensen. Denk aan gepensioneerden of studenten.

 

Juridische ontzorging

Payroller houdt ervan om haar klanten zorgeloos te laten werken en garandeert daarom een juridische en administratieve ontzorging. De tool zorgt voor slimme validaties van minimumlonen en uurroosters, automatische indexaties en feedback over medewerkersstatuten. Hierdoor hoef jij je niet bezig te houden met het juridische luik.

 

Voor wie is Payroller?

Simpel: elk bedrijf met flexibele medewerkers, zoals jobstudenten en interimmers. Ook wanneer je een medewerker de kans wil geven mee te draaien in je bedrijf om een nieuwe job te laten ervaren is Payroller geschikt voor jou! Net zoals jouw bedrijfssituatie met de jaren kan veranderen, veranderen ook je behoeftes omtrent payrolling. Moet je regelmatig last-minute dagcontracten opstellen en heb je geen kaas gegeten van de wetgeving daaromtrent? Payroller heeft dé oplossing voor jou.

Regelmatig terugkerende opdrachten of onverwachte wijzigingen in de planning? De online tool van Payroller laat je toe eenvoudig contracten op te stellen met je smartphone, tablet of pc. Hierdoor heb je meer kostbare tijd over die je kan investeren in je core business, in de plaats van in administratie. Of je nu een bedrijf hebt in de voedingssector, zorgsector, logistieke sector, IT-sector, retailsector, schoonmaak- en reinigingssector, transportsector, begrafenissector of horeca: elke sector heeft zijn eigen unieke behoeften en wetgeving.

 

Wat zijn de voordelen van de online payrolling tool van Payroller?

De online tool van Payroller kan jou als werkgever heel wat voordelen bieden.

 • Dagcontracten en weekcontracten voor uitzendkrachten maken in minder dan 1 minuut
 • Gegarandeerde wekelijkse verloning en uitbetaling
 • Digitale verzending en ondertekening van contracten
 • Online tijdregistratie en prestatieoverzicht
 • 24/24u ondersteuning
 • API en CSV import
 • Volautomatische Dimona-aangifte
 • Beheer flexibele medewerkers
 • Geen interimkantoor of sociaal secretariaat meer nodig
 • Besparing op tijd en geld
 • Juridische en administratieve ontzorging
 • Inzetbaar voor proefperiodes, piekmomenten, studentenjobs en flexi-jobs

 

Waarom kiezen voor Payroller? 4 redenen

 1. Flexibiliteit

Payroller staat 7 op 7 en ook na de werkuren voor je klaar, in drukke en minder drukke periodes.

 1. Last-minute contracten aanmaken

Aangezien je alles kan regelen op zowel je smartphone, tablet als pc, kan je altijd en overal contracten aanmaken. Ook last minute!

 1. Slechts 1 externe partner: Payroller

Dit maakt een samenwerking met interimkantoren en een sociaal secretariaat overbodig. Geen heen-en-weer-verkeer met tussenpersonen meer en dus een veel persoonlijker contact tussen jou en je medewerker!

 1. Juridische en administratieve ontzorging

Wijzigingen van de wetgeving inzake dagcontracten en vervelende administratieve klusjes zijn verleden tijd. Wij nemen deze zaken graag van jou over. Onze tool laat niets toe dat wettelijk niet mag!

Met meer dan 2 miljoen verloonde uren en meer dan 1.000 actieve bedrijven, kan je bovendien zeker zijn van de expertise van Payroller, binnen elke sector!

 

Aantrekkelijke tarieven

Het hele systeem van de online payrolling tool van Payroller verloopt geautomatiseerd. Hierdoor zijn de tarieven zeer haalbaar. Payroller werkt met een uurtarief op basis van het loon van je medewerker. Benieuwd hoeveel dit bedraagt? Via onze online simulatie of het inboeken van een demo, kom je het snel te weten!

Meer te weten komen over de dienstverlening en de payrolling tool van Payroller? Bereken hier je tarief!


Bereken dan hier je uurtarief!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van alles van Payroller en de payroll wetgeving in België.